Bieling Architekten

Extension of the District Administration

 

Eutin

The extension adds a further layer of time to the ensemble of the listed old building and the addition from the years 1978/79. The design completes the urban development figure with a calm and restrained volume and closes it off to the north. Its urban planning primarily relates to the old building and opens up the possibility of a possible further remodeling for future expansions. The location of the new building then enables an L-shaped extension to replace tracts II and III.

Path

The main entrance of the district administration remains the main entrance of the old building on Lübecker Straße. From there, visitors and employees can get to the new building by the shortest possible route. Another access is created from the north within walking distance of the street and footpath to the side entrance of the extension building. Cars drive over the Jungfernstieg to the new building. From here, both the car washroom and the delivery facility at the basement side entrance can be reached. A barrier-free walk across the property is possible along the new building on the northern property boundary or via the inner courtyard.

Facade

The design of the facade combines historical considerations with the requirements of the working environment. The listed old building provides the reference points for eaves heights and facade structure. The frames and bezels of the existing façades can be found in an adapted form and similar coloring in the façade skeleton of the new building. Its strong profile creates an invigorating plasticity when exposed to light. The ratio of transparent and closed areas in the facade is determined from the factors of daylight, heat protection and privacy and is supplemented by opening sashes for natural ventilation and external sun protection.

Work

The main design goal is a contemporary working environment in flexible, naturally lit and communicative rooms and short distances. According to the room plan, 41 single offices and 6 double offices are arranged on both sides of a multifunctional zone made up of meeting rooms, waiting areas, tea kitchens and printer rooms. The topographical differences in height in the area also enable exposed rooms in the 1st basement. An open staircase as a place for movement and encounter connects the levels in the central zone. The elevator and serving rooms are oriented towards the old building as a compact functional block at the front. This is where the bridge connection to the ground floor and 1st floor of the listed house begins as part of the tour between the new building and the listed old building.

Green

Another green inner courtyard is being created on the property between the existing building and the new building. The distinctive height difference within the courtyard allows a structure with a generous seating area between an upper and a lower courtyard area. The space for the active break in the basement has an attractive counterpart as a meeting place in the open air. Linear hedge bodies and staggered rows of trees support the alignment of the inner courtyard.

Construction

The hybrid structure of the new building consists of stiffening cores, a wooden skeleton and filigree concrete ceilings on wooden beams over a massive first basement. The regular grid structure of the facade enables a high degree of prefabrication. In all areas, conversions can easily be implemented on the basis of the regular facade and expansion grid. A continuous cavity floor serves as an installation route for power and data lines as well as for displacement ventilation. Ceiling sails below the wooden beams take care of heating, cooling and room acoustics.

Sustainability

The wooden hybrid construction of the building was developed following the Cradle to Cradle thinking principle. Wood stores CO2 over its useful life. The connecting means between the wooden components and other components are reversible, so that the individual materials can be separated in a recyclable manner. The high degree of prefabrication and the associated short construction time save resources and time. The open wooden construction in the interior also creates a comfortable room climate that benefits the administrative staff.

1st Prize