Bieling Architekten

Haupteingang Klinikum

Kassel, Germany

The reception building of the Kassel Clinic forms the link between the forecourt facing the city and the park landscape of the clinic grounds. In addition to its reception and information function, the space includes a café that can be extended into the outdoor space by opening the glass and wooden lamella facade.

The light and transparent outer skin is part of a complex climate concept. The wooden slats evoke a lively interplay of light and shadow, which, together with the subtropical vegetation inside, creates a relaxed atmosphere.

The high and light canopy projects into the street space and provides an urban emphasis to the access to the square. A series of steel light stelae evolving from the supports of the canopy guides visitors to the new focal point of the site.